top of page

Blog

Tarımda verimsizliğin asıl nedeni nedir?

Az verimin, kalitesiz meyvenin, düşük tonajın esas nedeni topraktaki mikro organizma yoksunluğudur.


Bitkilere faydalı mikro organizmaların, bakterilerin ve yararlı fungus türlerinin azalması topraktaki besin dönüşümünü düşürür.


Yararlı bakteriler topraktaki bir çok elementin bitki tarafından alınabilir forma dönüşmesinde görevlidir. Bunlara bir sürü kanıtlanmış örnek vermek mümkün, ama bir kaç örnekten bahsedeceğim.


Fosfor, azot, demir, potasyum ve iz elementler gibi neredeyse tüm besin elementlerinin topraktaki dönüşümünün çoğunluğunu bakteriler üstlenmektedir. Organik fosforun inoraganik fosfora dönüşmesi, siderofor oluşumu ile demir dönüşümü gibi.


Ağır metallerin özellikle fosforu bağladığı bilinmektedir. Bu bileşikleri ayrıştıran bakteriler bulunmaktadır.


Bitki direnci sağlayan, zararlı mikroorganizmaları baskılayan bakteriler vardır, Bacillus subtilis gibi.

Bitkideki stres hormonlarının azalmasını sağlayan bir çok bakteri çeşidi bulunmaktadır. Bu da bitkide stresin azalması, verimin artması anlamına gelir.


Bakteriler doğal yaşam döngülerinde çeşitli karboksilik asitler salgılar, bu da toprak pH'ının düşmesini, bağlı besin elementlerinin serbest hale geçmesini sağlar.


Mikro organizmalar neden azalıyor?


Verilen kimyasal gübrelerde bulunan kireçli dolgu maddeleri, yüksek pH'lı gübreler, aşırı düşük pH'lı gübreler, klorlu gübreler, dezenfektanlar, uygun olmayan dozlarda salınan bakır ve kükürt gibi gübrelerin sürekli olarak verilmesi sonucu bakterilerin yaşam ortamlarını ellerinden alıyoruz.

Hava alamayan topraklarda aerobik yani oksijene ihtiyaç duyan bakterilerin yaşama şansı düşmektedir.

Organik maddesi düşük olan topraklarda bakteriler beslenecek bir şey bulamadığı için populasyonları düşmektedir.

Bakterilerin hayatta kalması için ideal pH değerleri ne yazık ki topraklarımızda mevcut değil.

Verdiğimiz su bile toprak pH'ını yükseltiyor.


Yani sonuç olarak, mikrobiyal aktivite olmadan verimli bir tarım yapma şansımız gittikçe azalıyor. Yararlı mikroorganizmaların değerini bilmemiz, kullanımını yaygınlaştırmamız gerekiyor.

 
 

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Salisilik Asit

Salisilik asit, bitkilerde doğal olarak bulunan bir hormon ve fenolik bileşiktir. Bitkilerde çeşitli fizyolojik ve biyokimyasal süreçleri...

Comments


bottom of page