top of page

Blog

Bordo Bulamacı

Güncelleme tarihi: 13 Şub 2022

En eski geleneksel tarım ilacı olan bordro bulamacı, hazır halde zirai ilaç bayilerinden alınabileceği gibi bakır sülfat ve sönmüş kirecin belirli oranlarda karışımıyla da elde edilebilir.


Çok sayıda fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılabilen bir tarım ilacı olan bordo bulamacı , 1885 yılında Fransa Bordo’da (Bordeaux) yaşan bir profesör tarafından tesadüfen bulunmuştur. İlacın adı da bu sebeple Bordo’dan (Bordeaux) den gelmektedir.


Bordo bulamacı kullanımının bağlarda yaygın olduğu bilinse de, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında, ateş yanıklığı ve karaleke; sert çekirdeklilerde dal yanıklığı, yaprak delen; şeftalide yaprak kıvırcıklığı; erikte cep hastalığı; cevizde antraknoz ve yosunlaşma gibi birçok hastalığa karşı kullanılmaktadır.


Bordo bulamacı tek başına tüm hastalıkları engelleyen bir ilaç olmadığı gibi, var olan hastalık ya da hastalıkları da yok etmeye yönelik bir ilaç değildir.


Tüm meyve ağaçlarında istisnasız çok faydalı olan bordo bulamacı, ağaçları gelecekte maruz kalabilecekleri çeşitli hastalıklara karşı koruyucu bir önlemdir.


BORDO BULAMACI NE ZAMAN UYGULANIR?

Bordo bulamacını yılda 2 defa ağaçlara atmakta fayda vardır. Sonbaharda ağaçlar yapraklarını döktüğünde %2 ve ilkbaharda gözler uyanmaya başlamadan 1-2 hafta önce %1 dozda uygulanması, ağaçlarda bir sonraki yıl oluşabilecek bir çok hastalığa karşı koruma sağlamaktadır.

İlkbahar ve sonbaharda bordo bulamacı kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarla mücadelede başarıya ulaşamayız.


BORDO BULAMACI NASIL HAZIRLANIR?

%1’lik 100 lt Bordo Bulamacı için gerekli olan malzemeler:

1 kg göz taşı (bakır sülfat)

1 kg sönmüş kireç

1 adet 50 lt'lik plastik veya tahta kap

1 adet 100 lt'lik plastik veya tahta kap

Yaklaşık 50 cm uzunluğunda 2 tane sopa

100 litrelik kaba 1 kg. Sönmüş Kireç konularak 50 litre su ile iyice eritilerek karıştırılır. Diğer kabada 1 kg. göztaşı (bakır sülfat) konularak 50 litre su ile beraber iyice karıştırılarak eritilir.

Küçük kaptaki göztaşı, büyük kaptaki sönmüş kirecin üzerine yavaş yavaş dökülerek karıştırılır. Bu işlem sırasında kireçli göztaşı sürekli karıştırılır. Eğer kireç göztaşı üzerine dökülürse, ilacın yapısı bozulur. Hazırlama esnasında bu detaya dikkat etmek gerekir.

Hazırlanan karışım, süzgeçten geçirilerek ilaçlama tankına konulmalıdır.


BORDO BULAMACI NASIL UYGULANIR?

Bordo bulamacı bakır ve demir ile reaksiyona girdiği için, hazırlanma esnasında kesinlikle metal kap kullanılmamalıdır. Bordo bulamacı plastik kap veya tahta kaplarda hazırlanmalıdır.

İlaç kesinlikle insektisit, fungusit ve akarisitlerle karıştırılmamalıdır.

20°C nin altındaki sıcaklarda uygulama yapılmasına dikkat edilmelidir.

Uygulamayı takip eden 10 saat içinde, yağış olması durumunda, ilaç ağaç gövdesinden akıp gideceği için, tekrardan uygulama yapılmalıdır.

Hazırlanan bordo bulamacı, pompa aracılığıyla püskürtülerek ağaçların gövde ve dalları yıkanır.

Uygulama esnasında maske, şapka, gözlük, tulum ve eldiven gibi koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır.


GÖZTAŞI NEDİR?

Göztaşı ya da gök taşı gibi isimlerle de bilinen bakır sülfat, mavi renginden dolayı halk arasında göztaşı yada göktaşı olarak da adlandırılmaktadır. Göztaşı sönmüş kireç ile karıştırıldığında, tarımda mantar (fungal) hastalıklarına karşı kullanılan bordo bulamacı elde edilir. Kimyasal formülü CuSO4 olan bakır sülfat, küçük kristalize yapıdadır ve suda kolaylıkla çözünür.


GÖZTAŞI İLE BORDO BULAMACI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Göztaşı olarak da bilinen, bakır sülfat, mavi ve kokusuz bir kimyasal bileşik olup tamamen suda çözünür. Normalde zehirli bir kimyasal olan Göztaşı (göktaşı) tamamen suda eritilip, sönmüş kireçle karıştırılması sonucunda, en eski geleneksel tarım ilacı olarak bilinen bordo bulamacı elde edilir. Bordo bulamacının ana hammaddelerinden biride halk arasında göztaşı olarak bilinen bakır sülfattır.




 
 
 

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
Salisilik Asit

Salisilik asit, bitkilerde doğal olarak bulunan bir hormon ve fenolik bileşiktir. Bitkilerde çeşitli fizyolojik ve biyokimyasal süreçleri...

 
 
 

コメント


bottom of page