top of page

Kellom Fer

Kellom Fer

Demir Şelatı
EDDHA (% 6 Fe)

Sararan yapraklara can katan, EDDHA şelatlı, 6.0% DEMİR(Fe) içeren, mikro granül yapısında, 100% suda eriyebilen demir içerikli gübredir.

ÜRÜN HAKKINDA:

KELLOMFER: 4.2 ortho-ortho değerine sahip, 6.0% EDDHA Demir (Fe) içeren, meyve ağaçlarında, bağcılıkta, antep fıstıklarında, çilekte, sera ve açık alan sebze üretiminde, her türlü tarımsal üretim ve süs bitkilerinde demir noksanlığına karşı önerilir ve kullanılır. KELLOMFER, %100 suda hızla dağılan ve çözünen, her türlü toprak koşullarında kullanılabilen, geniş pH aralığında (3-10) alınabilme özelliğine sahip, hızlı ve uzun süre etkili EDDHA demir şelatıdır.

BİTKİYE ETKİSİ:

Demir (Fe) bitkilerde klorofil oluşumuna yardımcı olan ve fotosentezi hızlandıran önemli bir bitki besin elementidir. Kültür bitkilerinde ve bitkisel üretimde en çok noksanlığı gözüken Demir (Fe) yüksek pH, topraktaki kireç oranı, Demirin Fosfor veya diğer bitki besin elementleri tarafından bağlanması, aşırı nem ve bitkiler tarafından tüketilmesi neticesinde Demir (Fe) noksanlığı olarak karşımıza çıkar. Demir (Fe) noksanlığından ortaya çıkan belirtileri (sararmış ve küçülmüş yapraklar) KELLOMFER içeriğinde bulunan EDDHA şelatlı demir sayesinde giderilmesine yardımcı olur. Bu şelat Demirin toprak kolloitleri tarafından tutulmadan bitkiye alınımını sağlar.

NEDEN ŞELATLI DEMİRLER:

Tarımsal üretimin yapıldığı ülkemiz topraklarında yüksek pH, kireç demirin fosfor veya diğer bitki besin elementleri tarafından bağlanması, aşırı nemlilik ve yoğun bitkisel üretimden dolayı demirin tüketilmesi kültür bitkilerinde DEMİR NOKSANLIĞI “KLOROZ” olarak ortaya çıkmaktadır. Bazı kültür bitkileri de (çilek, kiraz v.s.) demire karşı son derece hassastır. Demir noksanlığı akut ve kronik olmak üzere iki şekilde kendini gösterir. Her iki noksanlık durumunda da tedbir alınmaz ise önemli verim ve üründe kalite kayıplarının yanında bitkilerde ölümler kaçınılmaz olur. Topraktaki demir noksanlığına neden olan koşulları değiştiremeyeceğimize göre bu koşullarda dahi bitkiler tarafından alınabilen yüksek şelat ve orto-orto değerine sahip hazır demirli ürünlerimiz üreticilerimizin hizmetine sunulmuştur. Uygulama zamanı ve dozu konusunda lütfen aşağıdaki uygulama tablosunu okuyunuz.

NOT: Uygulama dozları geniş araştırma sonuçlarına göre belirlenmiş olup daha ayrıntılı bilgi için lütfen teknik departmanımızdan bilgi alınız.

AMİNO ASİT BİLEŞİKLERİNİN DEMİR ŞELATI İLE SİNERJİK ETKİLEŞİMİ KONULU BİR ARAŞTIRMA:

Demir dünyada en çok bulunan dördüncü element olmasının yanında aynı zamanda KÜLTÜR bitkilerinde en çok noksanlığı görülende bir bitki besin elementidir. Demir elementinin KÜLTÜR bitkilerindeki noksanlığı tarımsal üretimi tehdit eden çok önemli bir sorundur. Gerek mahsül verimini gerekse kaliteyi olumsuz etkiler. KLOROZ (demir noksanlığı):

* Kültür Bitkisinin hassaslığı.

* Toprakta yüksek pH ve kireç.

* Fosfatın demiri bağlaması.

*Demirin Oksit formunda oluşu ve benzeri nedenlerden dolayı bitkilerde kendini sararan yapraklar şeklinde (damarlar yeşil) gösterir. Günümüzde teknoloji sayesinde sentetik şelatlı demir preparatları yüzde yüz olmasa bile kloroz sorununun çözümüne büyük katkı sağlamıştır. şelat, demiri köklerin çehresine kadar tarayarak, kökler tarafından emiliminden hemen önce demir şelat molekülünden ayrılır. Böylece demirin topraktaki diğer moleküler tarafından tutulması önlenir.

Amino asitlerde demiri şelatlarlar. Sentetik şelatlar kadar stabil olmasalar da, kılcal köklerdeki emiciliği ve doku geçirgenliğini artırmakta radikal etki yaparlar. Demir ile amino asitler (OLA af85/STYM 25) beraber kullanıldığı zaman sinerjik bir etki gösterirler. İlaveten bitki içerisinde demirin etkinliğini devam ettirerek daha yüksek mobiliteye olanak sağlarlar. Demir bitkilerde inmobilize olabilir, çünkü: Stok maddelerin bir kısmını (fitoferitin) alırlar ve karbonat veya nitrat gibi belirli iyonların oluşması nedeniyle doku pH’sında artışa ve eriyebilir demirin miktarında azalmaya sebep olurlar. Amino asit gibi asidik maddelerin birikimi bazı bitkilerde dokusal pH’yı düşürerek demiri eriyebilir ve etkinliğini daha fazla artmasına sebep olan biyokimyasal reaksiyonların cevap mekanizmasıdır.

Üç değişik ülke ve üniversitede yapılan bir araştırmada (İspanya-ALICANTE, Peru-AGRARIA DE LİMA, İtalya-FREDERICO II) Fe EDDHA Şelatının limon ağaçlarına amino asitlerle beraber uygulandığında yapraklardaki demir seviyesinin Fe EDDHA’nın kendi başına uygulanmasına göre önemli oranda artışa sebep olduğu, ayrıca kloroz arazınıda tedavi ettiği ve yine Fe EDDHA’ya amino asitlerin eklenmesiyle meyvelerin kalite parametrelerinde (ağırlık, renk, C vitamini içeriği) artış sağlandığı araştırmalarla kanıtlamıştır. Firmamız SEGUROFERRO ve Kellom Fer isimli EDDHA Şelatlı %6 Demir içeren ürünlerimizi amino asitler ile beraber uygulamayı önerir.

HATIRLATMA: Bu ürün teknik olarak topraktan uygulanır. Yapraktan uygulamalarda makro tarım ltd. şti. teknik departmanı ile temasa geçilmelidir. Kullanılacak kültür bitkisine göre ayarlanan doz, gerekli miktar su ile seyreltilerek sulama sistemine enjekte edilir ya da toprak yüzeyine serpilerek hemen karıştırılır ve sulama yapılır. Her ne kadar diğer gübre ve ilaçlar ile karışabilse de karışımdan önce mutlaka ön test yapınız. Uygulama esnasında hiçbir şey yenilmemeli ve içilmemelidir, cilde bulaşmamasına dikkat edilmeli, bulaşması durumunda bolca temiz suyla yıkanmalıdır. Ürünü çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak korunaklı bir yerde (5-35 °C sıcaklıkta) muhafaza ediniz. Yaprak ve/veya toprak analizi yaptırılarak gübre kullanılması tavsiye edilir.

Ambalaj: 1 Kg x 20, 5 Kg x 2, 10 Kg, 20/25 Kg (Kellomfer)

İÇERİK

Suda Çözünür Demir (Fe) : % 6
Orto-Orto değeri : % 4.2
Tamamı EDDHA ile şelatlı Demir (Fe) : % 6
Şelatın kararlılık gösterdiği pH : 3 - 12
pH (%5 solüsyonda) : 5

bottom of page