top of page

Crompton

Crompton

480 g/L Spinosad

Spinosad saccharopolyspora spinosa bakteriyel türlerinde bulunan kimyasal bileşiklere dayanan bir insektisittir. Saccharopolyspora cinsi 1985 yılında ezilmiş şeker kamışı izolatların da keşfedildi. Spinosad böcekler için toksik olabilen bir toprak bakterisi tarafından üretilen doğal bir maddedir. Spinosin A ve Spinosin B olarak adlandırılan iki kimyasal maddenin karışımıdır.
  Çok çeşitli zararlıları kontrol etmek için kullanılır. Halen Spinosad 80’den fazla tescilli pestisit ürününde bulunur. Bunların çoğu tarımsal ürünlerde ve süs bitkilerinde kullanılmaktadır. Spinosad onu yiyen veya dokunan zararlıların sinir sistemini etkiler. Kaslarının kontrolsüz bir şekilde esnemelerine neden olur. Bu felç ve sonuçta ölümlerine yol açar. Bu süre 1 veya 2 gün sürer.

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANMA ŞEKLİ
Bağ salkım güvesine karşı, salkım güvesi uygulama zamanları tahmin-uyarı sistemine göre belirlenir. Larvasit uygulama için tuzaklarda yakalanan kelebek sayısı tepe noktasına ulaşıp düşmeye başlamalı, etkili sıcaklık toplamı l. dölde 120 gün-derece, alacakaranlık sıcaklıkları üst üste 2 gün 15°C'nin üzerinde olmalı, bu durum ilerleyen günlerde de devam etmelidir. Etkili sıcaklık toplamı 2.dölde 520 gün-derece, 3.dölde 1047 gün dereceye ulaşmalı, asma fenolojisi l. dölde çiçek tomurcuğu, 2.dölde koruk, 3.dölde tatlanma başlangıcı döneminde olmalıdır. İlk larva çıkışı görüldüğünde uygulamaya karar verilir. Her döle bir uygulama yapılır.
Biber ve patlıcanda çiçek tripsine karşı, küçük yapraklı bitkilerde bir dekardan tesadüfen 25 bitki ve her bitkiden 2'şer yaprak, büyük yapraklı bitkilerde ise 25 bitkiden l'er yaprak alınır ve binoküler altında trips, ergin ve larvalar sayılır. Yine her bitkiden tesadüfen alınan 2'şer çiçek, bir tepsi içinde beyaz bir kağıda silkelenerek alınır ve düşen trips, larva ve erginler sayıır. Yaprak başına düşen trips (ergin+larva) küçük yapraklı bitkilerde 10, büyük yapraklı bitkilerde 20 adet ise mücadele yapılır.
Domateste pamuk yaprak kurduna karşı, köşegenler yönünde yürüyerek, 100 bitkide 1-2 açılmamış yumurta paketi veya 4-5 larva görüldüğünde zararlı ile mücadele gereklidir. Uygulama larvalar dağılmadan yapıldığında sonuç daha iyi olacağından uygulama zamanına özen gösterilmelidir.
Patates böceğine karşı, günlük ortalama sıcaklık 14-15°C'ye ulaştığında tarlaya köşegenler istikametinde girilerek, ocaklarda zararlının yumurta, larva ve ergini aranır. Herhangi bir dönemine rastlanması o tarlanın bulaşık olduğunu gösterir. Birinci döle karşı uygulama yapılacaksa, bitkilerde ilk olgun larvalar (dördüncü dönem) görüldüğünde yapılmalıdır. İkinci döle uygulama yapılması durumunda ise yumurta açılımının tamamlanması beklenmelidir. Bu dönemde de böcek yoğunluğuna bağlı olarak meydana gelecek zarar bitki tarafından tolere edilebildiğinden uygulama gerekmeyebilir. Bununla birlikte, yapılan araştırmalar sonucunda patates bitkisinin yapraklarından patates böceğinin neden olduğu %20 oranındaki zarar bitki tarafından tolere edilebilmekte ve üründe azalma olmamaktadır. Bu oran bitkinin fenolojik dönemine ve gelişimine bağlı olarak %40'a kadar çıkmaktadır.
Pamukta pamuk yaprak kurduna karşı, 10-15 adımda bir bitki olmak üzere toplam bitkinin yaprak, tarak, çiçek ve kozaları kontrol edilir. Bitki başına 0,5 larva veya 25 bitkide 2 yumurta paketi veya 2 yeni açılmış yumurta paketi görüldüğünde uygulamaya karar verilir. Pamukta yeşil kurta karşı, rastgele seçilen 3 m sıra uzunluğundaki tüm bitkiler kontrol edilerek yeşilkurt yumurta ve larvaları sayılır ve 3 m'lik sıra uzunluğunda ortalama 2 larva bulunduğunda uygulamaya karar verilir.
Pamukta çizgili yaprak kurduna karşı, yapılan kontrollerde 100 bitkide 10 adet larva veya yeni açılmış yumurta paketi görüldüğünde uygulama yapılır.
Antep fıstığı psillidine karşı, haftalık olarak 100 bileşik yaprakta yapılan sayımlar sonucu yaprak başına 20-30 nimf görüldüğünde, yumurtaların büyük çoğunluğu açıldığında ve ilk ergin parazitoid çıkışı ve yaprak yüzeyinde yapışkan tabaka (fumajin) olmadan önce uygulama yapılmalıdır.
Hıyar yaprak galeri sineklerine karşı, yaprak galeri sinekleri erginlerin çıkışını belirlemek amacıyla dekara 1 adet olmak üzere sarı yapışkan tuzak bitkinin 10-15cm yukarısına asılır. Bir dekarlık alanda en az 30 bitki seçilir. Bu bitkilerin alt, orta ve üst yaprakları toplanarak sayım yapılır. Sayımda küçük yapraklı bitkilerde yaprak başına 4, büyük yapraklı bitkilerde yaprak başına 10 larva tespit edilirse uygulamaya karar verilir. Bitki koruma ürününün seçiminde yararlı türlerin korunması açısından yararlılara olumsuz etkisi en düşük bitki koruma ürünleri tercih edilmelidir.

ÜRÜN ADI : CROMPTON ®SC
GRUP : 5
TANIM : İNSEKTİSİT (BÖCEK İLACI)
ETKİN MADDE : Spinosad 480 g/L
AMBALAJ : 100 ve 400 ml

bottom of page