Taş yoncası
Taş yoncası
Melilotus indica
Taş yoncası (Melilotus indica), geniş yapraklı, tek yıllık veya iki yıllık bir bitkidir. Genellikle tarım alanlarında ve yol kenarlarında yabancı ot olarak bulunur; toprağın nitrojen seviyesini artırıcı özellikleri nedeniyle bazı alanlarda doğal gübreleme amacıyla da kullanılır.
İklim istekleri ve yoğun olduğu bölgeler
Taş yoncası, sıcak ve ılıman iklim koşullarında gelişir. Türkiye’de Ege, Akdeniz, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde yaygındır. Kumlu, killi ve zengin organik maddeye sahip topraklarda hızlıca yayılabilir.
Morfolojik özellikleri
Boyu 30-80 cm arasında değişen taş yoncasının gövdesi dik veya yatık olabilir. Üç yaprakçıktan oluşan bileşik yapraklara sahiptir; yaprakçıklar elips şeklinde ve kenarları dişlidir. Çiçekleri küçük, sarı renkte ve salkım halindedir. Çiçeklenme dönemi genellikle ilkbahar ve yaz aylarıdır. Tohumları küçük, sert ve ovaldir.
Çoğalma şekli
Taş yoncası, tohumla çoğalır. Tohumları toprağa döküldüğünde uzun süre çimlenme yeteneğini koruyabilir ve uygun koşullarda hızla yayılır.
Sorun yarattığı bitkiler
Taş yoncası, tarla bitkileri ve bahçelerde su, ışık ve besin maddeleri için rekabet ederek diğer bitkilerin gelişimini olumsuz etkiler. Bu nedenle, yoğun olduğu alanlarda verim kaybına neden olabilir.
Türkiye’de bu yabancı ota karşı ruhsatlı herbisitler hakkında güncel bilgiye BKÜ (Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı) üzerinden ulaşılabilir.