top of page

Sarı ot

Sarı ot

Boreava orientalis

Sarı ot, geniş yapraklı, tek yıllık ve iki çenekli (dikotiledon) bir yabancı ottur.

İklim istekleri ve yoğun olduğu bölgeler
Sarı ot, ılıman ve kuru iklim koşullarında kolayca gelişir. Türkiye’de İç Anadolu, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yaygındır. Çorak topraklarda ve açık alanlarda hızla yayılabilir.

Morfolojik özellikleri
Tek yıllık bir bitki olup, 30-60 cm boylanabilir. Gövdesi mavimsi yeşil renkte olup, 2-10 adet dallanabilir ve geniş bir taç oluşturur. Kazık köklüdür. Yapraklar mumlu bir tabaka ile kaplı ve etli yapıdadır; kenarları düz, mızrak ucu şeklinde olup uca doğru sivrilir. Alt yapraklar geniş ve oval iken üst yapraklar daha küçük yapıdadır. Çiçekler bileşik salkım formunda olup, taç yaprakları açık sarı renktedir ve 4-5 mm uzunluğundadır. Çiçeklenme dönemi nisan-mayıs aylarıdır. Meyveler kabuklu ceviz formunda olup, 8-10 mm uzunluğunda ve 7 mm genişliğindedir; üzerinde uzunlamasına dalgalı kanat şeklinde çıkıntılar bulunur. Meyve içinde yumurta formunda bir tek tohum vardır. Bir bitki ortalama 400 tohum üretir.

Çoğalma şekli
Sarı ot, tohumla çoğalan bir yabancı ottur. Tohumları toprağın derinliklerinde yıllarca çimlenme kabiliyetini koruyabilir.

Sorun yarattığı bitkiler
Sarı ot, özellikle tahıllar ve baklagillerin yetiştirildiği alanlarda sorun oluşturur. Bu bitkilerle su, ışık ve besin maddeleri için rekabete girerek verim kaybına neden olur.

Türkiye'de bu yabancı ota karşı ruhsatlı herbisitler hakkında güncel bilgi BKÜ (Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı) üzerinden incelenebilir.

Sarı çiçek, Kırşahak

bottom of page