Kekre




Kekre
Acroptilon repens
Kekre, geniş yapraklı, çok yıllık ve iki çenekli (dikotiledon) bir yabancı ottur.
İklim istekleri ve yoğun olduğu bölgeler
Kekre, ılıman iklim koşullarında yaygın olarak bulunur ve Türkiye’de İç Anadolu, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde görülür. Çorak ve fakir topraklarda dahi büyüyebilen bu bitki, özellikle açık alanlarda hızla yayılabilir.
Morfolojik özellikleri
Çok yıllık bir bitki olup, sürünücü yatay kökleri ile çoğalır. Boyu 16-40 cm arasında değişir ve tabandan itibaren dallanır. Yapraklar basit saplı, elips şeklinde ve almaşık dizilişlidir. Rozet yaprakları düzensiz loblu olup 5-10 cm uzunluğunda ve 1-2,5 cm genişliğindedir; üst yapraklar ise daha küçük ve lobsuz (düz) yapıdadır. Gövde ve yapraklar üzerinde ince, yumuşak ve gri renkli tüyler bulunur. Çiçek tablaları 12-17 mm çapında olup tektir. Çiçekler çok sayıda tüpsü yapıdadır ve pembemsi ya da morumsu renktedir. Tohumlar 2-4 mm uzunluğunda ve 2 mm genişliğindedir.
Çoğalma şekli
Kekre, tohum ve yatay kökleri (rizomları) ile çoğalan bir yabancı ottur.
Sorun yarattığı bitkiler
Kekre, özellikle tahıl ve endüstriyel bitki ekili alanlarda, çim alanlarında ve çayır biçiminde tarımsal alanlarda sorun oluşturur. Bu bitkilerle su, ışık ve besin maddeleri için rekabete girerek verim kaybına neden olur.
Türkiye'de bu yabancı ota karşı ruhsatlı herbisitler hakkında güncel bilgi BKÜ (Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı) üzerinden incelenebilir.
Acımık