Küçük tohumlu yonca küskütü
Küçük tohumlu yonca küskütü
Cuscuta approximata
Küçük tohumlu yonca küskütü, tam parazit, tek yıllık ve iki çenekli (dikotiledon) bir bitkidir.
İklim istekleri ve yoğun olduğu bölgeler
Küçük tohumlu yonca küskütü, ılıman iklim koşullarında yaygındır ve Türkiye’de İç Anadolu, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde bulunur. Özellikle yonca tarlalarında, bitkiyi saran bir parazit olarak hızlıca yayılabilir.
Morfolojik özellikleri
Tek yıllık tam parazit bir bitki olup, köksüz ve klorofilsizdir; bu nedenle fotosentez yapamaz. İnce, sarımsı ya da turuncu renkte ipliksi gövdesiyle konukçu bitkiye sarılır ve bu bitkinin besin ve su kaynaklarını kullanarak büyür. Çiçekleri küçük ve beyaz renkte olup, toplu çiçek salkımları oluşturur. Küçük, beyaz renkli meyveleri içinde çok sayıda tohum bulundurur.
Çoğalma şekli
Küçük tohumlu yonca küskütü, tohumla çoğalan bir bitkidir. Tohumlar toprağa karıştığında, uygun koşullarda çimlenerek yeni bitkiler oluşturur ve diğer bitkilerin üzerinde sarılarak beslenir.
Sorun yarattığı bitkiler
Yonca gibi yem bitkileri başta olmak üzere birçok bitkide sorun yaratır. Konukçu bitkinin besin ve su kaynaklarını tükettiği için bu bitkilerin gelişimini engeller, zayıflamalarına ve hatta ölümüne neden olabilir.
Türkiye'de bu parazite karşı ruhsatlı ürünler hakkında güncel bilgi BKÜ (Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı) üzerinden incelenebilir.