top of page

Duvar arpası

Duvar arpası

Hordeum murinum

Duvar arpası, dar yapraklı, tek yıllık ve tek çenekli (monokotiledon) bir yabancı ottur.

İklim istekleri ve yoğun olduğu bölgeler
Duvar arpası, ılıman ve kurak iklim koşullarında kolayca gelişir. Türkiye’de özellikle İç Anadolu, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yaygındır. Çorak ve verimsiz topraklarda da büyüyebilir ve açık alanlarda hızla yayılabilir.

Morfolojik özellikleri
Tek yıllık bir otsu bitki olup, 10-40 cm boylanabilir. Bitki kardeşlenir ve sapları dirsek vererek dik büyür. Yapraklar donuk yeşil renkte olup yumuşak tüylerle kaplıdır, 7-20 cm uzunlukta ve 3-8 mm genişliktedir. Kulakçık ince ve kısa, yakacık ise 0,5-1 mm yükseklikte ve zarımsıdır. Üst yaprak oluk şeklinde ikiye katlanmış olup başak sapını tamamen sarar. Çiçekler açık yeşil renkte bir başak oluşturur ve başaklar 20-30 mm uzunluğundadır. Temmuzdan ekim ayına kadar çiçek açar. Kılçıklar 2-5 cm uzunlukta olup başağa paralel şekilde yükselir. Kavuzlu meyve (kılçık hariç) 7-12 mm uzunluktadır. Tohumlar ise 4-5 mm uzunlukta, 1,3 mm genişlikte ve 1 mm kalınlıktadır.

Çoğalma şekli
Duvar arpası, tohumla çoğalan bir yabancı ottur.

Sorun yarattığı bitkiler
Duvar arpası, özellikle tahıl, sebze ve bağ alanlarında sorun oluşturur. Bu bitkilerle su, ışık ve besin maddeleri için rekabete girerek verim kaybına neden olur.

Türkiye'de bu yabancı ota karşı ruhsatlı herbisitler hakkında güncel bilgi BKÜ (Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı) üzerinden incelenebilir.

Yabani arpa, Pisipisi otu

bottom of page