top of page

Delice

Delice

Lolium temulentum

Delice, dar yapraklı, tek yıllık ve tek çenekli (monokotiledon) bir yabancı ottur.

İklim istekleri ve yoğun olduğu bölgeler
Delice, ılıman ve sıcak iklim koşullarında yaygın olarak gelişir. Türkiye'de özellikle İç Anadolu, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde bulunur. Bu bitki, güneşli ve verimli toprakları tercih eder.

Morfolojik özellikleri
Tek yıllık olup, boyu 90 cm’ye kadar uzayabilir. Sap genellikle dik olup, boğumlar yeşil renkte ve ışık vurduğunda koyulaşır. Yaprak ayası tüysüzdür ve alt kısmı parlaktır. Yakacık çok küçük ve şeffaftır, kulakçıklar kısa ve incedir. Başak sık başak şeklinde olup, başakcıklar büyük ve ince kenarları başak eksenine dayalıdır (Agropyron repens’te kalın kenarlar başak eksenine dayalıdır). Dış kavuzlar genellikle başakçıktan uzun, çok çiçekli ve iç kavuz kılçıklıdır.

Çoğalma şekli
Delice, tohumla çoğalan bir yabancı ottur.

Sorun yarattığı bitkiler
Delice, özellikle tahıl, sebze ve endüstriyel bitkilerle rekabete girerek bu ürünlerde verim kaybına neden olur. Bu bitkilerle su, ışık ve besin maddeleri için rekabete girerek gelişmelerini olumsuz etkiler.

Türkiye'de bu yabancı ota karşı ruhsatlı herbisitler hakkında güncel bilgi BKÜ (Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı) üzerinden incelenebilir.

bottom of page