top of page

Boynuz otu

Boynuz otu

Cerastium dicothomum

Boynuz otu (Cerastium dicothomum), geniş yapraklı, tek yıllık ve iki çenekli (dikotiledon) bir yabancı ottur. Genellikle tarım alanlarında ve doğal alanlarda istenmeyen bir bitki olarak kabul edilir.

İklim istekleri ve yoğun olduğu bölgeler
Boynuz otu, ılıman iklim koşullarında gelişir ve Türkiye’de birçok bölgede yaygın olarak görülür. Farklı toprak tiplerine uyum sağlamakla birlikte özellikle nemli ve verimli toprakları tercih eder.

Morfolojik özellikleri
Bitki, genellikle 10-30 cm boylanır ve yatık veya dik bir yapıya sahiptir. Gövdesi tüylü olup, dallanmış bir yapısı vardır. Yaprakları küçük, oval veya eliptik şekildedir ve yüzeyleri hafif tüylüdür. Çiçekleri beyaz renkte olup küçük gruplar halinde bulunur. Çiçeklenme dönemi ilkbahar ve yaz aylarıdır.

Çoğalma şekli
Boynuz otu, tohumla çoğalan bir bitkidir. Tohumları rüzgar veya su ile taşınarak yayılabilir ve uygun koşullarda çimlenerek hızla yayılım gösterir.

Sorun yarattığı bitkiler
Boynuz otu, tahıl, sebze ve bazı endüstriyel bitkilerin ekili olduğu alanlarda yaygın bir yabancı ot olarak görülür. Tarımsal alanlarda su, ışık ve besin maddeleri için rekabet ederek verim kaybına neden olabilir.

Türkiye’de bu yabancı ota karşı ruhsatlı herbisitler hakkında güncel bilgiye BKÜ (Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı) üzerinden ulaşılabilir.

bottom of page