top of page

Boğumlu canavar otu

Boğumlu canavar otu

Orobanche cernua

Boğumlu canavar otu (Orobanche cernua), tam parazit, klorofilsiz ve tek yıllık bir bitkidir. Klorofil içermediğinden fotosentez yapamaz; yaşamını sürdürebilmesi için tamamen konukçu bitkilerden aldığı besin ve suya bağımlıdır.

İklim istekleri ve yoğun olduğu bölgeler
Boğumlu canavar otu, sıcak ve kurak iklim koşullarında gelişir. Türkiye’de İç Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygındır ve kurak alanlar ile sulama yapılan tarım alanlarında sıklıkla görülür.

Morfolojik özellikleri
Bitki 20-60 cm boylanabilir. Gövdesi etli, beyazdan kahverengiye kadar değişen renklerde ve boğumlu bir yapıya sahiptir. Çiçekleri sarı veya morumsu pembe renktedir ve üst kısmında yoğun bir çiçek salkımı oluşturur. Tohumları oldukça küçüktür ve toprağa düştükten sonra uzun süre çimlenme yeteneğini koruyabilir.

Çoğalma şekli
Boğumlu canavar otu, tohumları aracılığıyla çoğalır. Tohumlar, konukçu bitkinin köklerinden salgılanan kimyasallarla uyarılarak çimlenir. Toprağa karıştıktan sonra yıllarca canlı kalabilir.

Sorun yarattığı bitkiler
Boğumlu canavar otu özellikle ayçiçeği, domates, patlıcan ve patates gibi ekonomik öneme sahip tarla ve sebze bitkilerinde sorun oluşturur. Konukçu bitkiden su ve besin maddeleri çekerek bitkilerin büyümesini engeller, verim kaybına ve hatta bitkinin ölümüne yol açabilir.

Türkiye’de bu parazit bitkiye karşı ruhsatlı herbisitler hakkında güncel bilgi BKÜ (Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı) üzerinden incelenebilir.

bottom of page