Benekli darıcan
Benekli darıcan
Echinocloa colonum
Benekli darıcan, dar yapraklı, tek yıllık ve tek çenekli (monokotiledon) bir yabancı ottur.
İklim istekleri ve yoğun olduğu bölgeler
Benekli darıcan, sıcak ve nemli iklimlerde iyi gelişir. Türkiye’de özellikle Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olup tropikal ve subtropikal iklimlerde yoğun olarak bulunur. Yüksek sıcaklık ve nem, hızlı büyüme ve yayılmasına katkıda bulunur.
Morfolojik özellikleri
Bitki tek yıllık olup, sap 20-60 cm boyundadır. Bol dallı ve yarı yatık görünümlüdür. Yaprak ayası 3-6 mm genişliğinde, orta damar belirgin, yaprak kını kapalı değil ve tüysüzdür. Yakacık ve kulakçık yoktur. Genç yapraklar kendi ekseninde kıvrımlıdır. Başak 5-15 cm, başakcıklar yaklaşık 3 mm boyundadır. Çok kısa bir kılçığı vardır; bu özellik, onu E. crus-galli’den ayırır. Ayrıca tohumları daha büyük olup, genç bitkinin üzerinde kırmızı benekler bulunur.
Çoğalma şekli
Benekli darıcan, tohumla çoğalan bir yabancı ottur.
Sorun yarattığı bitkiler
Benekli darıcan, çeltik (pirinç) tarlalarında başta olmak üzere, mısır, pamuk, domates ve çeşitli sebze ekim alanlarında sorun oluşturur. Bu bitkilerle su ve besin maddeleri için yoğun rekabete girer, bu da ürünlerde verim kaybına neden olur.
Türkiye'de bu yabancı ota karşı ruhsatlı herbisitler hakkında güncel bilgi BKÜ (Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı) üzerinden incelenebilir.