top of page

Ardıç ökse otu

Ardıç ökse otu

Arceuthobium oxycedri

Ardıç ökse otu, yarı parazit, herdem yeşil ve iki çenekli (dikotiledon) bir bitkidir.

İklim istekleri ve yoğun olduğu bölgeler
Ardıç ökse otu, genellikle ılıman ve dağlık bölgelerde, özellikle Türkiye’de yaygın olan katran ardıcı ve andız ağaçları üzerinde bulunur. Parazit olarak yaşadığı için ev sahibi bitkilere bağımlıdır.

Morfolojik özellikleri
Yarı parazit bir bitki olup, gövdesi kümeli ve eklemli yapıda, 3-12 cm boyunda (bazen 20 cm’ye kadar) olabilir. Yaprakları 0,5-1 mm uzunluğunda, yumurtamsı ve sivri uçludur. Çiçekleri yaklaşık 1 mm boyutundadır; çiçek örtüsü kalıcı olup, erkek çiçekler 1-1,5 mm uzunluğunda ve segmentleri yumurta biçimli yapıdadır. Meyveleri 2-3 mm boyutunda, yumurta biçimli ve sivri uçludur.

Çoğalma şekli
Ardıç ökse otu, meyveleri aracılığıyla çoğalır. Parazit olarak yaşadığı için meyvelerinin ev sahibi bitkiler üzerinde yayılmasıyla yeni bitkiler oluşturur.

Sorun yarattığı bitkiler
Ardıç ökse otu, özellikle katran ardıcı ve andız gibi ağaçlarda yaşar. Parazit bir bitki olduğu için bu ağaçların besin ve su kaynaklarını tüketerek büyümelerini engeller, zayıflamalarına ve hatta ölümüne neden olabilir.

Türkiye'de bu yarı parazit bitkiye karşı ruhsatlı ürünler hakkında güncel bilgi BKÜ (Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı) üzerinden incelenebilir.

bottom of page