top of page

Pyrethrin

Pyrethrin

Grubu: 3A

Kimyasal formül
C₂₁H₂₈O₃ (Pyrethrin I)
C₂₂H₂₈O₅ (Pyrethrin II)

Kimyasal yapısı ve özellikleri
Pyrethrinler, bitkisel kökenli, doğal bir insektisit olan piretrum çiçeğinden (Chrysanthemum cinerariifolium) elde edilen bileşiklerdir. Pyrethrin I ve Pyrethrin II, en yaygın ve etkili bileşiklerdir. Bu bileşikler, yüksek insektisit özelliklere sahip esterlere sahiptir ve böceklerin sinir sistemine hızla etki eder.

Sistemiklik durumu
Pyrethrinler, kontak etkili insektisitlerdir. Bitki yüzeyine uygulandığında zararlılarla doğrudan temas ettiğinde etkisini gösterir. Sistemik bir etki göstermezler; bu nedenle bitki içinde yayılma özelliği yoktur.

Kullanım alanları ve kontrol ettiği zararlılar
Pyrethrinler, tarımda yaprak bitleri, beyaz sinekler, kırmızı örümcekler, tırtıllar ve çeşitli böcek zararlıları üzerinde etkili olarak kullanılır. Ayrıca, sağlık ve ev hijyeni alanlarında da haşere kontrolü için yaygın olarak kullanılır. Pyrethrinler, hızlı etkili olmaları nedeniyle zararlı böceklerin hızla kontrol altına alınmasında etkilidir. Türkiye'de ruhsatlı olduğu bitkiler ve hedef zararlılar hakkında güncel bilgi BKÜ (Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı) üzerinden incelenebilir.

Etki mekanizması
Pyrethrinler, böceklerin sinir hücrelerindeki sodyum kanallarını modüle eder. Bu durum, sinir hücrelerinde sürekli bir uyarılma yaratarak, böceğin felç olmasına ve sonunda ölümüne yol açar. Pyrethrinler, temas yoluyla hızlı bir öldürücü etki gösterir. Ancak, genellikle böcekler üzerinde uzun süreli kalıcı bir etkisi yoktur ve ışık ve hava ile temas ettiğinde hızla bozulur.

Uygulama ve çevresel duyarlılık
Pyrethrinler, genellikle yaprak püskürtme yöntemiyle uygulanır. Bitki yüzeyinde kalır ve zararlılarla temas ettiğinde hızlı bir etki gösterir. Pyrethrinler, çevresel olarak nispeten düşük toksisiteye sahip kabul edilir, ancak sucul organizmalar için toksik olabilir. Bu nedenle, uygulama sırasında su kaynaklarından uzak durulmalıdır. Pyrethrinler, arılar ve diğer yararlı böcekler üzerinde de düşük toksisiteye sahip olmasına rağmen, dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır. Direnç yönetimi açısından, pyrethrinlerin diğer insektisitlerle dönüşümlü olarak kullanılması tavsiye edilir.

İnsektisit

bottom of page