Anasayfa | Ürünler | Bitki Koruma | Aktifler | İnsektisitler
Flupyradifurone
Flupyradifurone
Grubu: 4D
Kimyasal formül
C₁₃H₁₁ClF₂N₂O₂
Kimyasal yapısı ve özellikleri
Flupyradifurone, bir butenolid sınıfına ait bir insektisittir. Kimyasal yapısında klor, flor ve furan halkaları bulunur. Flupyradifurone, özellikle emici böcek zararlılarına karşı etkili olup, geniş spektrumlu bir insektisittir.
Sistemiklik durumu
Flupyradifurone, sistemik ve translaminar etki gösteren bir insektisittir. Bitki tarafından emilir ve bitki dokuları içinde yayılır, bu sayede zararlılar bitkiyi emdiğinde veya ısırdığında etkili olur.
Kullanım alanları ve kontrol ettiği zararlılar
Flupyradifurone, tarımda yaprak bitleri, beyaz sinekler, trips gibi emici böcek zararlılarına karşı kullanılır. Ayrıca, bazı tırtıl türlerine karşı da etkilidir. Türkiye'de ruhsatlı olduğu bitkiler ve hedef zararlılar hakkında güncel bilgi BKÜ (Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı) üzerinden incelenebilir.
Etki mekanizması
Flupyradifurone, IRAC sınıflandırmasına göre Grup 4D altında yer alır ve bu grup, nikotinik asetilkolin reseptör (nAChR) agonistleri olarak bilinir. Flupyradifurone, böceklerin sinir sisteminde bulunan nikotinik asetilkolin reseptörlerine bağlanarak bu reseptörleri sürekli olarak aktive eder. Bu durum, sinir hücrelerinde aşırı uyarılmaya yol açar ve sonunda böceğin felç olmasına ve ölümüne neden olur. Flupyradifurone, hem temas hem de mide yoluyla etki gösterir ve böceklerin beslenme davranışlarını hızla durdurarak etkili olur.
Uygulama ve çevresel duyarlılık
Flupyradifurone, genellikle yaprak püskürtme yöntemiyle uygulanır ve bitki tarafından emilerek sistemik bir etki gösterir. Çevresel olarak düşük toksisiteye sahip olduğu kabul edilir ve arılar üzerinde düşük risk taşır, bu nedenle entegre zararlı yönetimi (IPM) programlarında kullanılabilir. Ancak, uygulama sırasında su kaynaklarından uzak durulmalı ve rüzgarlı havalarda dikkatli olunmalıdır. Direnç yönetimi açısından Flupyradifurone'in diğer insektisitlerle dönüşümlü olarak kullanılması önerilir.
İnsektisit