Anasayfa | Ürünler | Bitki Koruma | Aktifler | Fungisitler
Fluopyram
Fluopyram
Grubu C2:7
Kimyasal formül
C₁₆H₁₁ClF₆N₂O
Kimyasal yapısı ve özellikleri
Fluopyram, bir piridinil-etil-benzamid türevi olan bir fungisit ve nematisittir. Kimyasal yapısında klor, flor ve piridin halkası bulunur. Fluopyram, geniş spektrumlu bir fungisit olarak özellikle mantar hastalıkları ve bazı nematodlara karşı etkilidir.
Sistemiklik durumu
Fluopyram, sistemik bir etkiye sahiptir. Bitki tarafından emilir ve bitki dokuları içerisinde taşınır. Bu sistemik hareket kabiliyeti, fluopyram'ın bitkinin farklı bölgelerinde bulunan hastalık ve zararlılara karşı etkili olmasını sağlar.
Kullanım alanları ve kontrol ettiği zararlılar
Fluopyram, tarımda özellikle mantar hastalıklarına karşı kullanılır. Beyaz çürüklük, külleme, yaprak lekesi gibi birçok mantar hastalığına karşı etkili olup, aynı zamanda bazı nematod türleri üzerinde de etkilidir. Türkiye'de ruhsatlı olduğu bitkiler ve hedef patojenler hakkında güncel bilgi BKÜ (Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı) üzerinden incelenebilir.
Etki mekanizması
Fluopyram, IRAC sınıflandırmasına göre Grup 7 olan SDHI (Süksinat Dehidrogenaz İnhibitörleri) altında yer alır. Bu grup, zararlıların mitokondrilerinde enerji üretimini sağlayan solunum zincirinde yer alan suksinat dehidrogenaz enzimini inhibe eder. Bu inhibisyon, zararlı organizmaların hücresel enerji üretimini durdurur, bu da onların büyüme ve gelişmelerini engeller ve nihayetinde ölümle sonuçlanır. Fluopyram, bu etkisi sayesinde mantar patojenleri ve nematodlar üzerinde yüksek etkinlik gösterir.
Uygulama ve çevresel duyarlılık
Fluopyram, genellikle yaprak püskürtme yöntemiyle veya toprak uygulamalarıyla kullanılır. Bitki dokularına emilerek sistemik bir etki gösterir ve zararlılarla temas ettiğinde ya da bitkiyi yediklerinde etkisini gösterir. Fluopyram, çevresel olarak düşük ila orta düzeyde toksisiteye sahip kabul edilir, ancak sucul organizmalar için risk taşıyabileceğinden, uygulama sırasında su kaynaklarından uzak durulmalıdır. Ayrıca, fluopyram'ın direnç yönetimi açısından diğer fungisit ve nematisitlerle dönüşümlü olarak kullanılması önerilir.
Fungisit